DOSSIERS
Alle dossiers
Gepubliceerd op woensdag 10 mei 2023
LS&R 2178

Het Unified Patent Court is ceremonieel geopend!

Op 10 mei 2023 is de Nederlandse lokale divisie van het Unified Patent Court (UPC) ceremonieel geopend in Den Haag. Het Unified Patent Court gaat op 1 juni 2023 van kracht, wat betekent dat ondernemers voortaan met één aanvraag hun uitvinding kunnen beschermen in zeventien landen van de Europese Unie (zie IEF 21291). 

Bij de ceremoniële opening spraken onder andere Micky Adriaanse, minister van Economische Zaken en Klimaat, Jan van Zanen, burgemeester van Den Haag en Rian Kalden, voorzitter van het Tweede Panel van het Hof van Beroep en lid van het Presidium van het UPC (te zien op bovenstaande foto). 

Na de speeches hebben zij samen met de hamer geslagen, waarmee de oprichting van de Nederlandse divisie van het UPC officieel werd bekrachtigd. De divisie is voortaan te vinden in The Hague Hearing Centre. Dankzij de nabijheid van de Haagse vestiging van het Unified Patent Court en de mogelijkheid om in het Nederlands of Engels te procederen, wordt het vooral voor innovatieve mkb's en start-ups in Nederland eenvoudiger om hun eigendomsrecht in Europa te beschermen.

Hoewel de officiële opening op 1 juni 2023 van het UPC nog in het verschiet ligt, is de ceremoniële opening een belangrijke stap in het beschermen van innovaties binnen Europa.

Minister Adriaansens (EZK): "Het unitair octrooi bespaart ondernemers tijd, energie en geld. Zij kunnen hun innovatie in één keer beschermen op een markt van 350 miljoen consumenten. Zo hebben zij geen last meer van administratieve verplichtingen en vertaaleisen van alle zeventien landen."