Gepubliceerd op vrijdag 23 mei 2025
LS&R 2295
Rechtbank Rotterdam ||
21 feb 2025
Rechtbank Rotterdam 21 feb 2025, LS&R 2295; ECLI:NL:RBROT:2025:2589 (Het Rughuis tegen gedaagde), https://www.lsenr.nl/artikelen/geneeskundige-behandelingsovereenkomst-gedeeltelijk-ontbonden-wegens-tekortkoming-van-het-rughuis

Geneeskundige behandelingsovereenkomst gedeeltelijk ontbonden wegens tekortkoming van Het Rughuis

Rb. Rotterdam 21 februari 2025, LSR 2295; ECLI:NL:RBROT:2025:2589 (Het Rughuis tegen gedaagde). Tussen Het Rughuis en gedaagde is in 2022 een geneeskundige behandelingsovereenkomst gesloten na verwijzing door de huisarts. Het Rughuis heeft behandelingen uitgevoerd en daarvoor ruim € 10.000 aan gedaagde gefactureerd, waarvan het grootste deel onbetaald is gebleven. Gedaagde stelt dat hij niet voldoende is geïnformeerd over de kosten van de behandeling voorafgaand aan de overeenkomst. Het Rughuis vordert betaling van de openstaande facturen, vermeerderd met rente en kosten, en veroordeling van gedaagde in de proceskosten. De rechter oordeelt dat Het Rughuis haar wettelijke informatieplicht heeft geschonden door gedaagde niet tijdig en duidelijk te informeren over de tarieven van de behandelingen, zoals vereist op grond van artikel 7:448 lid 1 BW, artikel 38 lid 1 Wet marktordening gezondheidszorg en de Regeling transparantie zorgaanbieders. Door deze schending kon gedaagde geen weloverwogen keuze maken en werd hij pas na afloop van de behandelingen geconfronteerd met de hoge kosten. De rechter acht de tekortkoming van Het Rughuis ernstig genoeg om de behandelingsovereenkomst gedeeltelijk te ontbinden, namelijk voor zover het de betalingsverplichting van gedaagde betreft. De vorderingen van Het Rughuis worden afgewezen en Het Rughuis wordt veroordeeld in de proceskosten aan de zijde van gedaagde.

2.7. Namens Het Rughuis is op de mondelinge behandeling desgevraagd meegedeeld dat [gedaagde] niet is geïnformeerd over de hoogte van de tarieven, maar hem is verteld dat het om een dure behandeling ging. Naar het oordeel van de kantonrechter had Het Rughuis [gedaagde] beter moeten informeren over die tarieven die zij hanteert voor de behandelingen, omdat de door haar verleende zorg niet is gecontracteerd en [gedaagde] bij uitkering door zijn zorgverzekeraar een eigen bijdrage zou moeten betalen. [gedaagde] werd pas bekend met de tarieven door de facturen die hij tussen 26 oktober 2022 en 6 december 2022 heeft ontvangen voor behandelingen die hebben plaatsgevonden tussen mei 2022 en november 2022. Het Rughuis stelt wel dat de eigen bijdrage door haar wordt kwijtgescholden, maar de hoogte van de eigen bijdrage blijkt niet uit de facturen die zij heeft gestuurd. Ook is [gedaagde] door het schenden van de informatieplicht de mogelijkheid ontnomen om een weloverwogen keuze te kunnen maken en zorg te kunnen vergelijken. [gedaagde] stelt in dit kader ook dat hij de overeenkomst niet zou hebben gesloten als hij had geweten van de hoge tarieven.